top of page

Βιβλίο vs κινητό

Αν το βιβλίο και το κινητό ήταν αντίπαλοι στο ρινγκ, η μάχη τους θα ήταν άνιση. Στη μία γωνία, έχουμε το βιβλίο, που απαιτεί υπομονή, εμβάθυνση και χρόνο. Στην άλλη, το κινητό, που προσφέρει αμέσως ικανοποίηση και μία ασταμάτητη ροή πληροφοριών. Όπως τα κοινωνικά μέσα και οι ατελείωτες ειδοποιήσεις καταλαμβάνουν την προσοχή μας, το βιβλίο φαίνεται να γίνεται όλο και πιο δύσκολο να το παρακολουθήσουμε. Η σύγκριση γίνεται ακόμα πιο δύσκολη καθώς η σημερινή κοινωνία επιτάσσει γρήγορη ανταμοιβή, την οποία τα κινητά προσφέρουν γενναιόδωρα, ενώ το βιβλίο απαιτεί βάθος και αφοσίωση, κάτι που συχνά μοιάζει με πολυτέλεια.

Ο εγκέφαλος μας έχει εκπαιδευτεί για σύντομα ερεθίσματα και άμεσες ανταμοιβές, που μειώνουν τη δυνατότητά μας να συγκεντρωθούμε σε κάτι για μεγαλύτερο διάστημα. Αυτή η καθημερινή συνήθεια της γρήγορης πληροφόρησης κάνει τη συγκέντρωση σε κάτι όπως το βιβλίο να μοιάζει με δύσκολο έργο. Οι κινητές συσκευές καταναλώνουν την προσοχή μας, μας αποσπούν από την καθημερινότητά μας, ενώ το βιβλίο μας καλεί να καθυστερήσουμε λίγο, να ταξιδέψουμε στον κόσμο των λέξεων και των συναισθημάτων, αλλά αυτό ακριβώς είναι που απαιτεί το είδος της προσοχής που τόσο σπάνια βρίσκουμε.

Ωστόσο, το κινητό και το βιβλίο δεν είναι πραγματικά αντίπαλοι. Είναι δύο διαφορετικοί τρόποι σύνδεσης με τον κόσμο γύρω μας και με τον εαυτό μας. Ο πραγματικός "αντίπαλος" είναι η αδυναμία μας να αναγνωρίσουμε τη δύναμη της επιλογής μας. Μπορούμε να επιλέξουμε να παραμείνουμε στην επιφάνεια της γρήγορης πληροφόρησης ή να βυθιστούμε στη βαθιά, όμορφη εμπειρία που προσφέρει ένα βιβλίο. Η μάχη αυτή δεν είναι μόνο για το ποιο είναι καλύτερο, αλλά για το πώς μπορούμε να πάρουμε πίσω την προσοχή μας και να αποφασίσουμε πώς θα τη χρησιμοποιήσουμε.

Μαρία Σωμαράκη 


Την ποιητική συλλογή της Μαρίας Σωμαράκη, "Με ρωτάς γιατί χάνομαι", μπορείτε να την βρείτε στην σελίδα της Agrafina, στην ηλεκτρονική διεύθυνση:


 

Comments


bottom of page